Güne zinde ve iyi uyumuş olarak başlamak gün içindeki verimi artırır. Kaliteli uyku sağlıklı yaşamın da en önemli yardımcısıdır. Uyku problemi yaşayan birey gün boyunca kendini yorgun ve halsiz hissedebilir. En sık görülen uyku problemlerinden biri uyku apnesidir. Hem uyku apnesi probleminin ortadan kaldırılması hem de güne sağlıklı başlamak için doğru yastık seçimi yapmanız da önemlidir.
Uyku apnesi, solunum kaynaklı olup uyku sırasında gelişen ve tekrarlayan bir tür uyku rahatsızlığıdır. Uykuda yaşanan solunum bozukluğuna uyku apnesi denilebilmesi için solunumun en az 10 saniye boyunca durması gerekir. Solunumun durmasına bağlı olarak kandaki oksijen seviyesinde düşme gözlenebilir. Bu durumda ise beyin vücudu uyandırır. Bir bakıma uyku apnesinin, vücudun kısa süreli oksijensiz kalmasına neden olduğu söylenebilir. Bu da ciddi sorunlara yol açabilir. Uzun süre oksijensiz kalınan durumlarda; hipertansiyon, hiperlipidemi, obezite, kalp krizi ve diyabet gibi istenmeyen durumlar ve hastalıklar gelişebilir.
Uyku apnesi rahatsızlığının temel olarak 3 farklı tipi bulunur. Hastalığın neden olduğu bazı bulgular, uyku apnesinin alt tiplere göre farklılık gösterebilir. Uyku apnesi türleri şöyle sıralanabilir:
Obstrüktif (Tıkayıcı) Uyku Apnesi: Solunumun kısa süreli ya da tamamen durması sonucunda oksijen seviyesinin düşmesi ve uykunun aralıklarla kesilmesidir. Buna bağlı olarak kişinin uyku kalitesinde düşüş gözlenir. Belirtileri arasında gün içerisinde uyku isteği ve gece horlamaları vardır. Obstrüktif uyku apnesi, üst solunum yollarında tıkanıklığa yol açan sebeplerden kaynaklanabilir. Tanı ve tedavisi son derece önemli olan obstrüktif uyku apnesi en sık görülen uyku apnesi tiplerinden biri olup tedavisi, altta yatan neden göre değişiklik gösterir.
Santral Uyku Apnesi: Beyindeki merkezden, solunumu kontrol eden kaslara gerekli sinyallerin gönderilememesiyle meydana gelir. Uyku sırasında tekrarlayan solunum durması nedeni ile oksijen-karbondioksit dengesinin bozulmasına sebep olur. Santral uyku apnesinde solunum devam ettirilemez ve hava akımı kesintiye uğrar. Belirtiler her iki uyku apnesi tipinde benzerdir. Santral uyku apnesinde kişi, gün içinde baş ağrıları, uykusuzluk, halsizlik ve konsantrasyon eksikliği yaşayabilir.
Mikst Uyku Apnesi (Kompleks Uyku Apnesi Sendromu): Kişide aynı anda hem obstrüktif uyku apnesi hem de santral uyku apnesinin birlikte görülmesidir.
Uyku apnesi ciddi bir uyku problemidir. Apne süresi uzadıkça, oksijen miktarının düşmesi ve karbondioksit miktarının artması sonucunda kalbin bir dakika içerisindeki atım sayısı düşebilir. Bunun sonucunda ani ölüm ve kalp krizi riskleri ortaya çıkabilir. Uyku apnesi nedenleri şöyle sıralanabilir:
Aşırı kilo
Hava yollarında daralmaya yol açan hastalıklar
Farklı bir uyku bozukluğu oluşturan rahatsızlıklar
Madde bağımlılığı
Geniz eti
İlaç kullanımı
Tedavi edilmemiş burun rahatsızlıkları
Burun kırığı
Uzun süreli uykusuzluk
Kronik hastalıklar
Kalp damar rahatsızlıkları
Uyku düzeninde bozukluk
Mevsimsel alerjiler grip ve nezle
Yanlış yastık kullanımı
Uyku apnesi alta yatan sebeplere göre değerlendirilmeli ve bu sebeplerin tedavisine bakılmalıdır. Farklı nedenlerden kaynaklanabilen uyku apnesinin tedavi yöntemleri de rahatsızlığın nedenine göre farklılık gösterebilir.
Uyku apnesi tedavisinde yatış pozisyonu da önemlidir. Sırt üstü uyumak, uyku apnesi sorununun artmasına neden olabilir. Yan yatış pozisyonu ise uyku apnesini azaltabilir. Sağa ya da sola dönük uyumak; akciğerlere daha fazla hava akışı sağlamaya yardımcıdır. Horlamaya engel olan yatış pozisyonu, uyku apnesi problemini azaltmaya da yardımcı olabilir. Yüzüstü veya sırt üstü yatmak akciğerlere hava akışının az olmasına neden olur ve horlamaya yol açar. Sırta yastık koyarak uyumak ve yan yatmak ise horlamayı azaltarak uyku apnesinin oluşma sıklığının azalmasını sağlayabilir. Uyku apnesi problemi yaşayan kişi, baş pozisyonunu daha yüksek bir konuma getirmek için yastık kullanabilir.
Sağlıklı bir uyku için yatak, nevresim, yorgan gibi ürünlerin yanı sıra yastık seçimi de son derece önemlidir. Uyku apnesi problemi yaşayan kişiler için ise yastık seçimi kritik derecede önem taşıyabilir. Bu nedenle kullandığınız yastığın yüksekliğine ve yastığınızda kullanılan malzemelere dikkat etmeniz gerekir. Uyurken kullandığınız yastıklar, gece boyunca rahat nefes alabilmenize ve boynunuzu desteklemeye yardımcı olmalıdır. Bu şekilde kesintisiz bir uyku süreci geçirebilirsiniz. Ancak yastık seçimi yaparken, doktorunuzdan da tavsiye almayı unutmayınız.
Bu noktada uyku apnesi için özel olarak üretilen yastıklardan yardım alabilirsiniz. Uyku apnesi için özel üretilmiş yastıklar ile yatmak; baş, boyun ve soluk borusunu dengelemeye yardımcı olur. Rahat uyumayı sağlayan yastıklar, uyku apnesi için cihaz kullanan kişiler tarafından da kolaylıkla kullanılabilir. Dolayısıyla doğru yastık seçimi hem bireyin konforunu artırır hem de nefes alışverişini kolaylaştırabilir. Bu sayede çok daha sağlıklı bir uyku süreci geçirebilir ve kendinizi gün içinde daha zinde hissedebilirsiniz.
Baş pozisyonuna bağlı olarak uyku apnesi probleminiz azalabilir ya da artabilir. Bu nedenle uyuma pozisyonunuza da dikkat etmeniz önemlidir. Uyku apnesi varlığında sırt üstü yatmak horlamayı arttırır ve apnenin sık yaşanmasına sebep olabilir. Sırt üstü yatmak; uyku sırasında dilin ağız içine düşmesine ve soluk borusunu tıkamasına neden olabilir. bu durum nefes alışverişinizi zorlaştırabilir ve horlamanıza yol açabilir. Uyku apnesi hastalığı için doğru yastık kullanımı, horlamanızı önleyerek kaliteli bir uyku sürecine yardımcı olabilir. Uyku apnesi hastalığı için öncelikle doktor kontrolünde olmalı ve kaliteli bir uyku için rahat yatak ve yastıklar edinmelisiniz. Bu şekilde uyku apnesi semptomlarını en aza indirebilirsiniz. Doğru yastık seçimi için dilerseniz web sitemiz üzerinden ya da mağazalarımızı ziyaret ederek, Penelope yastık ve yatak ürünlerini inceleyebilirsiniz.